fbpx
turkish-citizenship

Att bo i Turkiet innebär att unna dig en fantastisk natur, att omge dig med det vackra havet, mumsa på utsökt mat och bli välkomnad av varma grannar. Turkiet lever en levande och rik livsstil jämfört med invånarna i många andra länder.

Dessutom är Turkiet ett land med geostrategisk betydelse eftersom det ligger på gränserna mellan Europa och Asien.

Med alla dessa positiva saker, vem skulle inte vilja slå sig ner i ett eurasiskt land? För att inte nämna, med de senaste medborgarskapsprogrammen är det inte längre en uppförsbacke att resa in i Turkiet. Viktigast av allt, affärsmöjligheterna som en expat har här är bara fantastiska och att investera i Turkiet är lönsamt.

Turkiskt medborgarskap genom investeringsprogram blev känt efter att Spaniens, Portugals och Greklands uppehållsprogram fick enorm framgång. Den viktigaste anledningen till att utlänningar investerar i Turkiet är att det ger dem tillgång till europeiska och asiatiska marknader.

Så, detta var bara en liten kortfattad beskrivning av programmet. Vet du vilka fördelarna är med att få turkiskt medborgarskap? Dessutom, är du ens berättigad till programmet? Om inte, vad kan du göra för att uppfylla kriterierna?

Den här listan med frågor kommer aldrig att stanna om du inte har någon som kan vägleda dig genom det.

Kort sammanfattning: Medborgarskap genom investeringar i Turkiet

Turkiskt medborgarskap genom investeringar tillkännagavs 2016. Sent i januari 2017 lanserade den turkiska regeringen programmet för att utlösa utländska direktinvesteringar och förbättra sin fastighetssektor. Enligt detta program är investeraren fri att bestämma från de olika sätt han vill bidra till det turkiska samhället.

När Turkiskt medborgarskap genom investeringsprogram lanserades, angav regeringen att inträdeskostnaden skulle vara minst 1 miljon dollar. Följaktligen lockade detta inte många investerare. När den turkiska regeringen insåg att det angivna beloppet är lite orimligt, släppte den investering som behövdes till 250 000 $ i mitten av 2019.

Nu tjänar landet i genomsnitt 250 miljoner dollar varje månad endast från sina utländska investerare. Men eftersom antalet sökande som är villiga att förvärva turkiskt medborgarskap ökar, har minimikostnaden höjts från $250 000 till $400 000.

Berättigande till Turkiskt medborgarskap genom investering

För att kvalificera sig för Turkiskt medborgarskap genom investeringsprogram, huvudsökande

 • Måste vara minst 18 år gammal.
 • Måste aldrig ha vistats illegalt i Turkiet.
 • Betalning av skatter och kostnader för processen.

Dessutom krävs det följande dokument från individen för att vara berättigad till programmet.

 • Alla sökandes födelsebevis
 • Varje sökandes pass
 • Uppehållsbevis (Senaste bruksanvisning)
 • Biometriska, färgade passfoton av varje sökande
 • Vigselbevis (valfritt)
 • Makes döds- eller äktenskapsskillnadsintyg (valfritt)
 • Bevis på att alla sökande har ett rent brottsregister
 • Bevis på sjukförsäkring (giltigt i Turkiet)
 • Bevis på investering på $400 000 till ett turkiskt bankkonto eller advokats klientkonto
 • Turkiskt skatte-ID-nummer (nödvändigt)

Obs: När du får medborgarskap, får din make/maka, underhållsberättigade barn under 18 år och barn i alla åldrar med funktionshinder också medborgarskap.

Fördelar med Turkiets CBI för dig och din familj

Du kanske inte är medveten om det, men det finns många fördelar med turkiskt medborgarskap genom investeringsprogram. Några av de fascinerande fördelarna listas nedan.

Bo, arbeta och studera i Turkiet

Det turkiska visumet ger dig och din familj rätt att bo, arbeta och studera i Turkiet. Du kan till exempel generera intäkter från din fastighet, eller kanske genom att hyra ut den. Dessutom, om du planerar att flytta med din familj, kan du lindra stressen kring dina barns utbildning. Eftersom visumet beviljas till hela familjen kan du och barnen komma åt utbildningssystemet och den turkiska livsstilen av hög standard.

Snabb väg till medborgarskap

Medborgarskap genom investering är den snabbaste vägen att få turkiskt medborgarskap. Efter att du investerat 400 000 USD i fastigheter har du rätt att få ditt turkiska pass inom mindre än två månader från det att du skickade in ansökan.

Familjeåterförening

Den sökande är fri att ta med sig sin make/maka, sina barn (under 21 år) och sina pålitliga föräldrar. Dessutom har alla medlemmar tillgång till gratis sjukvårdsinrättningar som det lokala turkiska folket.

Enkelt Schengenvisum

Turkiskt medborgarskapsinnehavare kan enkelt ansöka om Schengenvisum utan mycket krångel, så länge de kan tillhandahålla tillräckliga dokument. Dessutom finns det många andra länder som har bilaterala avtal med landet för att tillåta visumfria resor. Dessa inkluderar Hongkong, Singapore, Japan, Mexiko, Sydkorea och nästan hela Latinamerika.

E2 i USA

Om du vill flytta till USA kan du enkelt ansöka om E-2 investerarvisum för att komma in i landet. De två länderna har ett fördragsavtal för USA E-1 och E-2 Investor Visa.

Flytta till Storbritannien

Dessutom, om du känner för att flytta till Storbritannien har du en rättvis affär. Allt du behöver göra är att ansöka om ett företagsvisum och så småningom få brittiskt medborgarskap om du vill få ett.

Inga krav på bosättning eller språk

Det finns ingen fast tidsperiod om att en person måste vistas i Turkiet före eller efter att ha fått visum. Dessutom går det mycket bra även om du inte är bekant med det lokala turkiska språket.

Krav på turkiskt medborgarskap genom investeringar

För att ansöka om Turkiets CBI måste en individ uppfylla följande krav.

Investeringskrav

När det gäller investeringar finns det tre sätt hur en utlänning kan få ett turkiskt pass genom att investera.

Investering #1: Fastigheter

Det finns gott om alternativ att investera i fastigheter. En individ måste investera $400 000 i fastigheter i Turkiet i vilken typ av fastighet du än vill köpa. Du kan köpa en villa, lägenhet eller mark.

Dessutom finns det inget behov av att ta ett förhandsgodkännande för att köpa fastigheter eftersom egendomen vanligtvis inte är övervärderad.

Obs: Du kan också köpa flera fastigheter vars totala belopp uppgår till minst 400 000 $. De måste dock ligga i samma kvarter.

Glöm inte heller att få dina fastigheter registrerade samma dag som du köper dem. Förvärvaren måste behålla egendomen i minst tre år.

Obs: Fastighetspriserna på de dyraste platserna är cirka 5 500 USD per kvadratmeter.

Investering #2: Skapande av jobb

En annan väg till Turkiets pass är genom att skapa jobb för minst 50 turkiska personer. Så starta ditt eget företag och outsourca en del av arbetskraften i utbyte mot medborgarskap. Eftersom att etablera och driva ett land kommer med ett pris, skulle det vara klokt att ta lite juridisk hjälp.

Därför, om du vill utforska Turkiets affärsvärld, anställ lokalbefolkningen och driv en legitim internationell verksamhet.

Investering #3: Kapitalöverföring

För utländska investerare som varken är villiga att investera i fastigheter eller navigerar i affärsvärlden kan göra en kapitalinvestering. Det lägsta investeringsbeloppet har för närvarande satts till 500 000 USD. 

Så vad ska man göra med denna summa?

 • Sätt in det på en turkisk bank
 • Bidra till statsobligationer
 • Investera i fondandelar.

Se till att behålla investeringen i tre år.

En betydande fördel med kapitalöverföring är att du inte nödvändigtvis behöver sätta in beloppet i turkisk valuta, Lira. Faktum är att det också rekommenderas att du måste investera med en stabil valuta som euron.

Obs: Som en internationell investerare är den smartaste investeringen fastigheter. Inte bara för att det kräver en låg summa pengar, utan också för att dess värde förväntas stiga under senare år. Du kan också sälja eller hyra ut den.

Bosättningskrav

Den goda nyheten är att det inte finns några krav på bosättning för turkiskt medborgarskap genom investeringsprogram.

Den sökande kan ansöka på distans och senare åka till Turkiet för att kolla in fastigheterna eller vilket investeringssätt du nu har valt.

För att lära dig mer om programmet, kontakta oss.

Tidslinje för ansökan om Turkiskt medborgarskap

Förhoppningsvis är läsarna nu övertygade om att få ett turkiskt pass. Nu är det dags att förstå proceduren att följa för att ansöka om detsamma.

När den sökande har valt hur han vill investera i Turkiet kommer han att behöva fylla i en ansökan om uppehållstillstånd. Hela processen tar vanligtvis upp till tre till fyra månader. Men det bästa är att du inte behöver vara fysiskt närvarande i landet för en intervju eller dokumentsyfte.

Nu kommer den del som är lite mödosam. Du kommer att behöva göra mycket pappersarbete! Notarius publicus, officiell översättning (vid behov), etc.; processen kommer säkert att ta mycket av din tid.

Så det är bra om du anlitar en certifierad professionell för att påskynda processen.

Dessutom är processen väldigt lik oavsett om du väljer fastigheter, skapande av jobb eller kapitalinvesteringar. Här är stegen:

Steg-för-steg-guide (av fastighetsmetoden)

 • Först och främst skaffa nya turkiska skatte-ID-nummer. Utan skattelegitimation kan inte rättssystemet tillåta dig att gå vidare och göra ett fastighetsköp. När du har skattenumret öppnar du ett bankkonto i landet.
 • Gör sedan efterforskningar och identifiera fastigheten du vill köpa. Detta är steget där du kommer att påbörja allt pappersarbete.
 • För investeringar i fastigheter måste du få ett behörighetsbevis, och det kommer att utfärdas först efter att du har kvalificerat dig för turkiskt medborgarskap genom investeringsprogram. För detta måste sökanden ansöka till generaldirektoratet för fastighetsregister och fastighetsregister vid ministeriet för miljö och urbanisering.
 • En person måste vara lagligt bosatt när ansökningsförfarandet påbörjas. Skaffa därför ditt uppehållstillstånd så snart du har gjort din investering för ett turkiskt pass. Den kommer att utfärdas samma dag som du skickar in ansökan. Inte konstigt att detta är den snabbaste uppehållsprocessen i hela världen.
 • Till sist, efter att allt pappersarbete har gjorts som kontrolleras av den anlitade yrkesmannen når du det sista steget – skicka in dina papper (alla dokument och ansökningsformulär) till provinsdirektoratet för folkräkning och medborgarskap.

Alla dessa steg kan enkelt utföras på 24 timmar! För det första behöver du inte vara närvarande i landet för att göra detta. För det andra, även om du är tillgänglig i Turkiet, kan du avsluta det under dagen, lämna in pappersarbetet och komma hem med lagfarten.

Dags att fira: Du kommer att få dina pass inom de närmaste tre-fyra månaderna efter ansökan!

Dessutom har detta pass en giltighetstid på tio år. Därför behöver du inte springa vart tredje till vart fjärde år för att förnya det.

Låg due diligence

Den turkiska fastighetsdue diligence är en komplett rapport som innehåller information om fastighetens juridiska status. Det låter dig veta om det är inblandat i några skulder eller rättegångar och är säkert att köpa.

Därför, om du köper en fastighet i Turkiet, kommer fastighetsspecialisten att gå till fastighetsregistret för att verifiera och kontrollera registreringsnumret. Vidare kommer informationen om uthyrning och andra skyldigheter för fastigheten att verifieras.

Dessutom kommer fastigheten att genomföra due diligence för att bekräfta om planen om fastigheten är tillåten enligt den lokala kommunen. Specialisten kommer också att verifiera bygglicenser utfärdade av de lokala myndigheterna.

Skattekonsekvenser av medborgarskap i Turkiet

Turkiet lägger inga skatter på den inkomst du får från utlandet. Dessutom är du inte skyldig att betala skatt i Turkiet om du inte vistas där i mer än sex månader. Du måste dock betala en skatt på din inkomst som genereras inom landet.

Om du till exempel har hyrt ut din bostad måste du betala skatt. Fastighetsskatt betalas i två omgångar varje år.

 • Den årliga skattesatsen är 0,2 % för lägenheter och hus som gränsar till en storstadskommun som Istanbul.
 • Om du äger en fastighet värd 1 500 000 TL måste ägaren betala 3 000 TL per år totalt. Betala den första delbetalningen i maj och den andra i november.

Dessutom, om du säljer en fastighet, är det meningen att du ska betala den ackumulerade skatten för alla tidigare år innan du överför handlingsöverföringen.

 • Skatten på personlig inkomst är upp till 35 % på inkomst överstigande 110 000 TL.

Det är också lämpligt att kontakta en turkisk skattespecialist för att lära dig mer om skattestrukturen.

Dubbelt medborgarskap i Turkiet

Turkiet tillåter dubbla såväl som flera medborgarskap, och ingen nationalitet har begränsats officiellt.

Investerare som ansöker om turkiskt medborgarskap genom investering behöver inte avsäga sig sitt gamla medborgarskap i sitt ursprungsland och få turkiskt medborgarskap. Detta ger en betydande fördel för människor som vill stanna och arbeta i sitt hemland.

Utländska medborgare kommer dock att vara befriade från vissa turkiska tjänster som obligatorisk militärtjänst.

Obs: Innan du ansöker om turkiskt medborgarskap, se till att ditt medborgarskapsland inte hindrar dig från att förvärva ett turkiskt medborgarskap

Visumfria destinationer med turkiskt pass

Individer med ett turkiskt pass kan komma åt nästan 111 länder över hela världen. Några av dessa länder är Qatar, Singapore, Tunisien, Jordanien, Irak, Japan, Sydkorea, Malaysia, Hongkong, Indonesien, Vitryssland, Bosnien Chile, Colombia, Ecuador, El Salvador, Georgien, Paraguay, Serbien, Sydafrika, Thailand, Norra Cypern, Ukraina, Uruguay, Marocko, Brasilien, Argentina, Kuwait, Bahrain, Libanon och de flesta av de afrikanska länderna.

Vissa av dessa länder erbjuder visumfria resor, medan vissa erbjuder visum vid ankomst. Dessutom tillåter dessa också en person att stanna där under en viss tid. Till exempel kan man resa till Brasilien utan visum och stanna där i 90 dagar.

Kontakta oss och prata med en av våra erfarna teammedlemmar för att hjälpa dig med alla dina frågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den mest relevanta upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och upprepa besök. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du att ALLA kakorna används.   Personuppgiftspolicy